פיתוח תוכנה לעסקים קטנים

אנו מתמחים בפיתוח תוכנה לעסקים קטנים,  בעיקר בסביבת Access  :MS-Office,  אקסל VBA,  ויישומי WEB. להבדיל מבתי תוכנה גדולים יותר, אנו אמונים על דרך עבודה ייחודית ששמה דגש על הצרכים הייחודיים של עסקים קטנים. בין היתר זה כולל מחירים מותאמים וידועים מראש והקפדה יתרה על אמינות והוגנות לאורך כל מהלך הפיתוח.
פיתוח פתרונות תוכנה כשהוא נעשה ללא מספיק מחשבה מוקדמת עלול במקרים רבים להיות כרוך בדרך רצופה במהמורות ובהפתעות לא בהכרח נעימות, הן ברמה הטכנית והן בנושא הרגיש של העלויות.  בשל כך עסקים קטנים מטבע הדברים נדרשים לזהירות רבה יותר ובחירה מוקפדת של השותפים לתהליך -כאלו שיהיו ערים לצרכים המיוחדים וגם למגבלות התקציביות של עסקים קטנים.

במאמר זה ריכזנו את הנושאים המועדים לפורענות ואת המלצותינו מניסיון של 20 שנה בקירוב שיעזרו לכם לעבור את התהליך הזה בהצלחה מקסימלית ועם מינימום הפתעות.

מה חשוב לדעת לפני שמזמינים פיתוח תוכנה לעסקים קטנים

עסקים קטנים רבים נתקלים מידי פעם בצורך לפתח פיתרון תוכנה ספציפיים שלא נמצא בתוכנות המדף הרגילות.  בשונה מעסקים גדולים יותר- אין להם תמיד את היכולת לשכור שירותים יקרים של בית תוכנה גדול ולהשקיע סכומים גדולים בפתרון המבוקש.

יתר על כן לפעמים הפתרון הנדרש נחשב "קטן מידי" ולא ריווחי עבור בתי תוכנה ממוסדים ואין להם עניין לבצע אותו בכלל.  לפעמים העסק עדיין לא בטוח מה יהיה פתרון התוכנה הנכון לבעיה שהוא מעוניין לפתור והוא זקוק למישהו שיוכל לייעץ לו גם בנושא זה ולכוון אותו לפתרון האופטימאלי מבחינת יחס עלות תועלת.   מסיבות אלו ואחרות לעסק קטן נדרש שירות מיוחד של פיתוח תוכנה לעסקים קטנים שמסובב על פתרונות יצירתיים וגמישים יותר מהמקובל. פתרונות שבאים לידי ביטוי בהיקף הפרויקט, העלות וצורת התמחור בכלל, ההתחייבות לתוצאה הסופית, האחריות וכמובן גם ליווי העסק לאורך התהליך. השאלה היא מה צריך העסק הקטן לוודא בבואו לבחור את ספק התוכנה – כדי להבטיח שהפרויקט יהיה מוצלח מבחינתו ויענה על כל הקריטריונים שהוזכרו?

כדי לעזור לך נציג שלושה כללים חשובים שאם תשמור עליהם תוכל לבצע פרויקטים מסוג זה בראש שקט וללא סיכונים מיותרים.

כלל ראשון – לפני שאתה פונה למפתח הבן היטב איזו תוצאה סופית תרצה לקבל.

לכאורה זה נשמע מובן מאליו – אבל בפועל הרבה עסקים קטנים ששואפים להתקדם מהר מעגלים פינות" בשלב זה ומגלים רק באמצע הפיתוח או אפילו אחרי שהוא הסתיים שהיישום שנכתב לפי בקשתם אינו  בכלל מה שהם צריכים, לתחושתם זה לא מה שהתכוונו אליו,  ויש הרבה דברים חשובים שהוא לא מבצע, או לפחות לא מבצע באופן הנדרש.. וכו' וכו'

מדוע זה קורה?

תופעות אלו קורות כשלא הוקדש מספיק זמן ומחשבה מעמיקה על הגדרת המטרות והצרכים, לפעמים זה קורה כי אנו סומכים בטעות על מפתח התוכנה שיוכל לכוון אותנו, לתקן שגיאות בתכנון ולחשוב בעצמו על היכולות שנדרשות מהכלי..

אלא שהמפתח החיצוני אינו מכיר את העסק שלנו, ואינו מודע כלל לצרכים הייחודיים שבגללם אנו מבקשים את הפיתוח,  ולכן עדיף לא להפקיד בידיו את נושא תכנון היישום,  אלא רק את הביצוע של מה שחשבנו עליו עד הסוף בעצמנו. כמובן שהמפתח יכול תמיד לעזור בעצה והכוונה אבל לא להחליף את שיקול דעתנו.

אז לפני שאתה מזמין שירות פיתוח תוכנה לעסקים קטנים, הקדש הרבה זמן ומחשבה לשאלות הבאות:

  1. מה מטרתו של היישום?
  2. איזה בעיות הוא אמור לפתור?
  3. איזה יכולות צריכות להיות לו ?
  4. כיצד נראית רשימה מלאה של כל מה שיישום ידע לעשות בפרטי פרטים?
  5. איך יראה הממשק להזנת הנתונים ליישום? (אם יש כזה)
  6. איך יראה הפלט של היישום? (דוחות, תדפיסים, תוצאות חישובים, טבלאות גרפים וכו)

בשלב הבא:

  • העלה את כל התשובות לשאלות האלו על הכתב ותקבל גרסה ראשונה של המפרט – המסמך הכי חשוב שהמפתח ירצה לקבל ממך.
  • הראה את המפרט לעוד עובדים ומנהלים בעסק שעשויים להשתמש בישום או בתוצרים שלו ובקש מהם הערות תיקונים ותוספות – מנקודת מבטם.
  • פנה למפתח רק אחרי שברור לך לחלוטין מה בדיוק אתה מצפה לקבל ממנו בפרטי פרטים.

 

כלל שני של פיתוח תוכנה לעסקים קטנים – סגור את נושא העלות –  עוד לפני תחילת הפיתוח.

יש מפתחים שמתמחרים את עבודתם לפי תעריף לשעת פיתוח. עבור עסק קטן שרגיש מאוד לעלויות זה יכול להיות עניין מסוכן מכיוון שזמן הפיתוח יכול לעיתים להתארך הרבה מעבר למה שנחזה בתחילה.

העניין הוא שכעת כשיש לך מפרט מדויק ומלא, אין שום סיבה שתסתפק בהערכות כלליות של העלות.

ההמלצה במקרים כאלו היא שתעמוד על זכותך כמזמין העבודה לקבל מראש הצעת מחיר סופית ומוסכמת לביצוע המפרט שהכנת.

רק כך תוכל לדעת ולהעריך את הכדאיות הכלכלית של המהלך לפני תחילתו, ואם תבחר להיכנס אליו תוכל לעשות זאת ללא דאגות וחשש מהפתעות בהמשך הדרך.

כלל שלישי – הקפד לקבל מהמפתח הסכם כתוב לפני אישור הפרויקט

העדרו של חוזה מסוג זה והסתמכות על הבנות וסיכומים בע"פ הוא הגורם העיקרי והשכיח ביותר לכישלון של פיתוח תוכנה לעסקים קטנים, כישלון שקורה עקב חילוקי דעות, ציפיות סותרות ואי הבנות עם המפתח.

הסכם זה חייב לכסות את הנושאים הבאים לפחות:

  1. המפרט המדויק של היישום
  2. לוח זמנים סגור מראש להשלמתו
  3. עלות סופית מוסכמת מראש ותנאי התשלום.
  4. אחריות המפתח לתקינות היישום

כמובן שיתכנו גם סעיפים נוספים שיש לסכם בכתב  – לדוגמא: במקרים של יישום גדול – כדאי לסכם מראשון גם לוח זמנים לשלבי ביניים.

מילוי קפדני של שלושת הכללים האלו יוליך אותך בדרך בטוחה ויגדיל מאוד את הסיכויים של הצלחת פרויקט הפיתוח באופן שתורם לעסק וכדאי כלכלית.

בהצלחה!